Ce s-a intamplat la Congresul Avocatilor 2019

Ce s-a întâmplat la Congresul Avocaților 2019?

Dragi colegi,

Astfel cum șade bine delegatului, adicătelea la congres, celor 538 de colegi care m-au trimis la treabă, precum și tuturor colegilor, după finalizarea congresului, cel mai interesant de departe până acum, le dau socoteală de mandat așa cum se cade.Fiind extrem de ocupat cu tot ce s-a întâmplat în cele două zile, nu am dorit să postez update-uri pentru că aș fi transmis informații incomplete. Așadar celor care, pe bună dreptate, m-au socotit dispărut în misiunea de la congres, iată că, am revenit cu dezvăluiri complete.

Ziua 1 - Congresul Avocatilor 2019

Odată pornit congresul, unicul scop al taberei conservatoare a fost de a decupla tema CAA și a auditului KPMG de congresul electiv. Părerea mea este că dacă s-ar fi dezbătut pe îndelete problemele spinoasei ale casei, rezultatele alegerilor ar fi fost drastic altele, tabăra conservatoare pierzând detașat și nu păstrând puterea cu o remiză relativ convenabilă.Așadar, supusă la vot amânarea discutării problemei CAA, precum și a raportului KPMG (la o dată nedeterminată), au fost exprimate contra acestei propuneri numărul fabulos de 9 voturi. Evident, eu am votat împotrivă, fiindcă asta era tema principală a acestui congres dincolo de alegeri. Însă, cu vot majoritar, problema a fost amânată.În plus, deși au fost multe luări de cuvânt, majoritatea având conotații pre-electorale, s-au atins și câteva probleme cu substanță.

Alegeri Ziua 1

S-a declanșat o cavalcadă electorală, lupta pentru voturi fiind ca de obicei purtată în registre multicromatice, la baionetă, și cu orice mijloace care scuzau scopul. Acest subiect este mult prea amplu și nu își găsește locul aici, dar rezultatele electorale demonstrează de la sine cine a utilizat mijloacele cele mai eficace.Procedura de numărare a voturilor împrumutată de la Baroul București, fără un regulament propriu, demonstrează un amatorism organizatoric din partea fostei conduceri, sau dimpotrivă, o încercare de a controla de orice manieră votul.Electronicul a clacat închis în cămăruță, observat extrem de limitat; în plus, în IFEP nu s-au încărcat documente esențiale. Mai mult, 25 de voturi în plus emise de rezervă și anulate nu au fost scanate în IFEP, rezultatele nu au fost centralizate, nici neconformitățile. Așadar, este posibil să fi existat o coafare a votului. Cu toate acestea, nu am identificat procedeul prin care s-a realizat acest lucru și îl consider extrem de puțin probabil din moment ce am stat pe toată durata procedurii în sala, deși nu în aceeași incintă cu numărătorii. În lipsa unei contestații și a altor elemente, până acum votul este corect și depinde de candidați să prevină eventuale nereguli electronice sau telepatice (sic!) în toamnă, softul fiind în testare și perfecționare.Rezultatul alegerilor este fabulos pentru tabăra reformistă și, cu toate că a existat un înțelept gambit al dlui. Florea Gheorghe, care a anunțat că nu mai dorește un mandat în fruntea UNBR, din garda veche au fost aleși, cu mici excepții, figuri meritocrate. Reformiștii au obținut nu mai puțIn de 9 locuri în consiliu. Merită nominalizați aici oameni care, prin eforturile personale, s-au făcut remarcați și au reușit să pătrundă în Consiliul UNBR. Aici ei pot să transforme în fapte vorbele care până acum au fost doar programe de campanie.Felicitări lui Daniel Fenechiu, Julia Zorkoczy, Mihnea Stoica, Ramona Mădălina Bercea, Moloman George, Danny Bardan, Iosif Friedmann Nicolescu, Silvana Racoviceanu Capisizu Sergiu pentru Consiliul UNBR ceea ce înseamnă 50% din Consiliu.De asemenea, felicitări Mihalcea Alexandru, Anca Cruceru și Carmen Petrescu, noii cenzori UNBR.Alegerile Comisiei Permanente, ale vicepresedintilor și președintelui UNBR s-au reportat pentru a doua zi, rezultatele fiindu-vă deja bine cunoscute, rezultate pe care vom conta pentru primul mandat UNBR în care se întâmplă lucruri pozitive și nu doar se evita lucruri negative.

Ziua 2 dedicată exclusiv unor activități elective și doar o oră de congres propriu zis

Rezultatele alegerilor mai sus pomenite vor fi disecate pe parcursul a 4 ani de mandat. Ceea ce este important este că, la propunerea lui Lucian Bernd Sauleanu, s-a decis că la același congres de pe 6 octombrie să se discute, în aceeași component, raportul KPMG și viitorul CAA, aspectul cel mai important din viața avocaților pensionari sau viitorilor pensionari.

Mâncarea, cafelele și licorile diverse au fost pe seama Congresului, adică ale noastre, ale tuturor.
Rezoluțiile de o calitate nu neapărat excepțională, au fost deferite Consiliului, fiind expediate relativ repede.

Delegațiile din țară au adus un suflu excepțional, impresia mea fiind de tinerețe indiferent de vârstă, poftă de muncă și viziune nouă, decani tineri, consilieri tineri, care privesc spre colegii din București cu multă speranță, fiindcă modernizarea profesiei depinde în mare măsură de BB.

A bon entendeur salut,

Răspund ca de obicei oricăror întrebări, interpelări și mesaje și vă mulțumesc pentru încredere și voturi. Candidatura mea la Consiliul UNBR a beneficiat de 57 de voturi, un lucru extraordinar pentru mine, de altfel, imposibil fără sprijinul unor colegi care au crezut în mine.

Pentru oameni extraodinari, echipe frumoase, avocatură adevărată și viață lungă, lupta continuă la Baroul București în toamnă!

TOP