Prezenta postare face parte dintr-o serie de postări ce vizează problemele deosebit de grave din cadrul SAJ al Baroului București, binecunoscute de noi toți și încă nerezolvate.
Scopul este să scoatem din letargie responsabilii și să obținem intrarea în normalitate a activității SAJ , care este in slujba avocaților din oficiu și nu un exploatator al acestora.
Vă invit să comentați și să prezentați informații relevante, iar cu privire la informațiile confidențiale le aștept în privat asigurându-vă că la fel ca și până acum, voi prezenta în nume propriu orice aspect temeinic.
Episodul 1
Cât reprezinta 1% pe an comisionul departamentului SAJ sau mai nou 2%, anual, cui este acesta dedicat și în ce măsură angajații plătiți de aici sunt loiali și corecți față de noi avocații ce avem activități SAJ.
Vă invit pe cei care cunoașteți tema să analizăm dacă 1% anual, deși anterior această taxă nu exista, majorată apoi la 2%, care este reținută de la avocați și nu de la stat, nu este excesivă și inutilă pentru un departament întreg, care nu știm de ce și cum este dimensionat, cât și pentru ce câștigă (muncă față de salarizare și eventuale sporuri).
Propun câteva întrebări și sunt sigur că tema se va dezvolta:
1) Care este suma totala reținută de BB în anul 2019 cu titlu de 2% din toate veniturile avoicatilor potrivit art. 166 alin. 3) din Statutul profesiei de avocat.
2) Cei 2% sunt reținuți din decembrie 2018 în forma anterioară a Statului prevăzându-se numai 1%, iar anterior anului 2011 Statutul la art. 155 (forma anterioara anului 2011) prevedea că acele cheltuieli sunt potrivit art. 69 din lege în sarcina Statului.
3) Care a fost scopul și interesul Barourilor de a transfera o cheltuială din sarcina Statului, care de altfel datorează această sumă, în sarcina propriilor avocați care sunt astfel încărcați cu cheltuieli nejustificate, fiind majorată la 2% în contextul majorării onorariilor aferente SAJ aceasta fiind una foarte mare.
4) Cui prodest? Dacă ce vor răspunde foștii și actualii consilieri ai BB să ne comunice și dacă din acest buget existau plăți către consilierii BB care gestionau resortul SAJ și dacă da ce reprezintă aceste sume, ce cuantum au precum și ce alte destinații primește excedentul bugetar obtinut.
5) Care este aparatul actual al SAJ, câți oameni sunt angajați ce salarii și prime au și cine coordonează acest aparat, spre a putea stabili dacă este o structură suplă și utilă sau o sinecură.
Impreuna ne facem Barou !