Bună ziua stimate coleg/stimată colegă și mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor transmise de confrați și sistematizate de ADSA.

ADSA: Duminică, 19.05.2019, au loc alegerile pentru organele de conducere ale Baroului București, alegeri la care candidați pentru demnitatea de consilier.Spre deosebire de alți ”ani electorali” – 2007, 2011 sau 2015, anul acesta nu au existat dezbateri, campania constând practic în prezentarea de către candidați a unor ”prezentări” și, eventual, a unor programe pe site-urile de specialitate sau pe rețelele de socializare. De ce credeți că lipsește dezbaterea în această campanie? Nu ar fi necesară? V-ați fi dorit dezbateri? Ați făcut vreun demers concret în acest sens?

RASPUNS: Dezbaterea nu lipseste, ea exista la toate nivelurile, dar fiecare candidat are mijloace proprii si posibilitati proprii de exprimare. Facebook, postari, pagini online dedicate sau obisnuite, evenimente si marketing de sorginte politica, toate constituie un mod de dezbatere specific. Anul asta, candidatii au iesit in evidenta pe Facebook si prin trolling ceea ce este o premiera, dar si un semn ca majoritatea sunt cu ochii pe mjloacele comune de comunicare si nicidecum pe zona premium.

ADSA: Care este motivul care v-a determinat să candidați? Ați mai candidat și în anii trecuți? De ce credeți că anul acesta va fi altfel?

RĂSPUNS: Am declarat-o deja public, in primul video din campanie, ca m-am decis sa candidez pentru ca m-am saturat. Sigur, munca unei candidaturi bine organizate, cu proiect si program electoral dar si o campanie civilizata, arata ca suntem perfect constienti ca o schimbare presupune efort, si cu adevarat nivelul de campanie a fost ridicat de catre Restart Barou, always surprising. Mai avem cateva surprize uriase, dar le veti afla....in special la vot.

ADSA: Cum apreciați activitatea în ansamblu a Consiliului Baroului București în acest mandat? Dar a Decanului și a Prodecanilor? Concret, plusuri și minusuri.

RĂSPUNS: Care Consiliu? Prodecanii au facut o treaba buna, dar din auzite, noi avem nevoie sa simtim schimbarea nu sa aflam ca ne e bine fara sa ne fi dat seama.

ADSA: Ce obiective v-ați propus? Ce credeți că nu a funcționat bine în activitatea Baroului?

RĂSPUNS: Programul meu este public si in mare parta acelasi din 2015, inca de actualitate, asadar, este evident ca nevoia de a schimba lucrurile in foarte mare parte demonstreaza ca mare lucru nu s-a schimbat. Avocatura trebuie sa devina avangarda societatii nu o umbra palida a acesteia.

ADSA: Unii confrați acuză organele profesiei de lipsă de transparență... Cum comentați? Ar fi mai bine să fie publice ședințele consiliului? Eventual să fie transmise live?

RĂSPUNS: Nu este lipsa de transparenta ci un plus de opacitate. Accesul la intreaga activitate si transmisiunile online, intotdeauna au eliminat indoielile suspiciunile, jocurile politice duble dar au si creat acea solidaritate care lipseste total in profesie. De altfel, unul dintre punctele mele din programul de candidatura priveste acest lucru - transparentizarea sedintelor prin transmiterea lor online

ADSA: Alții spun că organele profesiei ocolesc problemele reale ale avocaturii, cum ar fi: comportamentul arogant, discreționar și abuziv a unor magistrați, șicanele de la arhivele instanțelor, lipsa locurilor de parcare din incinta instanțelor... Cum comentați?

RĂSPUNS: Organele profesiei nu ocolesc deloc problemele avocatilor. Pur si simplu intorc spatele si pleaca in directia contrara.

ADSA: Există confrați care cred că Legea nr. 51/1995 este depășită de vremuri. Credeți că avem nevoie de o nouă lege? Dacă da, ce anume ar trebui schimbat?

RĂSPUNS: Din multe puncte de vedere suntem in evul mediu timpuriu si probabil anumite parti ale legii fac parte din cretacic sau paleolitic. Aici insa problemele sunt mai complexe, si cred ca noua echipa a Baroului Bucuresti ar trebui sa ia initiativa, sa faca un lot national de redactare a legii si sa se construiasca o lege cu viziune, pentru o avocatura cu adevarat prestigioasa.

ADSA: Cum vedeți actuala reglementare a publicității formelor de exercitare a profesiei? Ar fi benefică o liberalizare totală?

RĂSPUNS: Legea este anacronica si apar conflicte evidente intre societatea de azi si conceptul de baza al actului normativ. Publicitatea este absolut necesara iar aprobarile site-urilor starnesc peste tot discutii. Totusi, modul si caracterul publicitatii necesita o mare atentie pentru ca prestigiul profesiei, si asa suferind, poate fi tarat si mai tare in derizoriu prin publicitate excesiva sau desantata. In acelasi timp, mijloacele de marketing modern pot instaura baraje de netrecut intre bugetele de publicitate uriase si cele aproape inexistente. Profesia este una aristocrata si nu avem nevoie de o separare care sa ne expuna pe noi cei care lucra individuali pieirii sau aglutinarii in societatile mari. Genialitatea profesiei si oamenii mari si puternici s-au nascut tocmai din independenta profesiei si mai ales independenta gandirii. Nicolae Titulescu, fiu de avocat, avcat la randul sau a fost una dintre mintile briliante ale politicii noastre, iar asta nu este deloc intamplator.

ADSA: Cum ați vedea ideea ca fiecare confrate care ocupă o demnitate în profesie să prezinte periodic, anual sau semestru, un raport detaliat de activitate, care să fie postat pe site-ul Baroului?

RĂSPUNS: Absolut normal .

ADSA: Se tot vorbește de informatizare, de dosarul electronic... Instanțele din Ardeal utilizează deja aceste facilități de ani buni. Cunoașteți demersurile făcute de actualul Consiliu în acest sens? Dumneavoastră ce ați face? Ca și consilier al Baroului București cum vedeți această problemă? Concret, ați întreprins vreun demers?

RĂSPUNS: Ca si consilier as face aceasta una dintre principalele prioritati ale Consiliului, tinand seama ca nu este un aspect dependent strict de activitatea poprie Consiliului ori Baroului. Insa un demers care degreveaza avocatul de cea mai grea si umilitoare munca, nu poate fi altfel decat primordial. Cine vrea sa piarda jumtate din viata profesionala in arhive, la cozi, la xerox si la aprobat cereri? Acest timp castigat cum s-ar reflecta in vietile noastre, ale familiilor noastre sau ale calitatii actului profesional. Intrebarea este de ce pana acum nu s-a intamplat deja? De altfel, acesta este un alt punct din cadrul programului meu de candidatura pentru Consiliul Baroului Bucuresti.

ADSA: Sunt avocați care si-ar dori un sediu nou, modern și care să ofere o serie de facilități pentru confrați – o bibliotecă, un club al avocaților, spații de discuții... Are Baroul București rezerve financiare pentru un sediu nou?

RĂSPUNS: Nu totul se rezuma la rezerve financiare, insa un raspuns corect poate fi dat de noul Consiliu dupa transparentizarea totala a situatiei actuale a activelor si pasivelor noastre. Un club sau o biblioteca, presupun spatii si inventar deja existent si cu siguranta multi colegi ar sprijini acest demers imediat, daca ar vedea buna credinta, fapte, si mai ales rezultate.

ADSA: Cu privire la rolul Baroului București în cadrul Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România și a Comisiei Permanente, există voci care spun că acesta nu prea există, deși avem o reprezentare consistentă... Cum comentați?

RĂSPUNS: Aceasta tematica este arida, mai greu de abordat in contextul alegerilor la Baroul Bucuresti, dar a fi primus inter pari implica o stare de spirit a acestui barou, in lipsa careia din pacate, nimic bun nu s-a putut intampla ori realiza. Asadar UNBR a devenit unipersonal si implicit contraproductiv chiar nociv avocaturii in spiritul ei si pe alocuri, din ce in ce mai des, si in liter ei. Un Consiliu puternic si vocal, prin valoarea sa intrinseca, poate readuce lumina de altadata in ochii colegilor si mandria de a afirma ca suntem avocati in Baroul Bucuresti.

ADSA: Aveți în vedere măsuri concrete de sprijinire a avocaților aflați la început de drum, altele decât furnizarea unor robe? Dacă da, la ce vă gândiți?

RĂSPUNS: Nu vorbe goale, da un plan structurat convenit si implementat spre a creste generatii de avocati care sa straluceasca la bara si oriunde. Nu au nevoie de robe, sau 100 de lei, ci de indrumare profesionala reala, de Maestri cu majuscula, de bucuria de a profesa si mandria de a fi avocati, dar si de un ghid academic. Nu am intalnit pana acum nicio initiativa de a elabora fie si empiric, literar, un ghid al stagiarului sau 200 de sfaturi pentru un stagiar, dar avem un tratat de cum sa placi judecatorului redactat de un fost judecator. Unde sunt avocatii de altadata? Este o vorba: ”Da-i omului un peste si se va satura o zi. Invata-l sa pescuiasca, si se va satura o viata intreaga!”

ADSA: Cum vedeți dialogul interprofesional? Credeți că actualul Consiliu a făcut ce trebuia în acest sens? Dacă nu, ce este de făcut?

RĂSPUNS: O idee excelenta de avut in vedere pe viitor.

ADSA: Mandatele decanilor sunt limitate la două... Credeți că ar fi un pas înainte ca și în ceea ce privește președintele UNBR și consilierii barourilor să fie instituită o limitare? Cum motivați răspunsul?

RĂSPUNS: Avem mandate care frizeaza eternitatea dar nu asta e cauza decrepitudinii vizibile a profesiei noastre. Lipsa de interes a colegilor data de o conducere execrabila care a urmarit scopuri straine de inima profesiei, se repara prinn chemarea la arme a tuturor avocatilor, un vot drept si incurajarea candidaturilor de buna credinta..

ADSA: Dacă ar fi să dați bile - albe și negre - actualilor consilieri, cum le-ați distribui? Cui bile albe, cui bile negre?

RĂSPUNS: Nu avem bile albe. Unde ati pus bilele albe va rugam? Sincer, e nevoi de un consiliu adevarat si poate ca este momentul ca asta sa se intample. Fiecare dintre noi a visat cu ochii deschisi la acest moment...sa il facem deci sa se intample.

ADSA: Candidați și pentru un mandat de reprezentant la Congresul Avocaților. Ce așteptări aveți de la Congres?

RĂSPUNS: Sa fie transmis online, sa respecte semnalul dat de noi, de redobandire a prestigiului profesiei, a demnitatii avocatului si a confraternitatii venita din inima si nu din contul de venituri si cheltuieli.

Domnule coleg/Doamnă colegă, vă mulțumim pentru deschidere și vă dorim succes!

TOP